Op 21 april 2025 A.D is paus Franciscus (88 jaar oud) overleden op Tweede Paasdag.
Persbericht Contact- Rooms-Katholieken (CRK ) 21 april 2025 A.D.
CRK herdenkt in grote dankbaarheid paus Franciscus: herder, inspirator, reorganisator.
Vandaag op Tweede Paasdag is paus Franciscus (88 jaar oud) overleden. Ruim 12 jaar was hij paus, voor elke apostel 1 jaar. Paus Franciscus was de eerste Zuid-Amerikaan die paus werd, de eerste jezuïet ook, de eerste paus sinds Lando (913) die een nieuwe naam koos en met wat voor een programma: Franciscus. Hij was ook een vernieuwer op de juiste wijze, namelijk: behoud het goede, wel in nieuwe woorden en vormen.
Hij heeft op inspirerende wijze de geloofsschat doorgegeven – dat is de primaire taak van een paus-, en daarmee ook veel mensen aan de rand van de kerk hoop gegeven. Zo legde hij grote nadruk op duurzaamheid en menselijke waardigheid. Dat blijkt uit zijn hervormingen van de curie en veranderingen in het kardinalencollege: meer mensen van buiten Europa en ook van ordes en congregaties.
Franciscus heeft terecht snel medewerkers benoemd om hem bij deze hervorming te helpen: de Raad van Kardinalen (C9). In 2014 bekritiseerde hij leden van de Romeinse Curie in scherpe bewoordingen: hij somde 15 mentale kwalen op waaraan zij in hun hoedanigheid als curiemedewerkers leden. Paus Franciscus heeft 2020 zes vrouwen en één man aangesteld als nieuwe leken-leden van de Pauselijke Raad voor de Economie. Het is de eerste keer dat vrouwen vertegenwoordigd worden in de raad. Ook heeft hij vrouwen benoemd in Bijbelcommissies.
Priester Geertjan van Rossem, geestelijk adviseur van het CRK, pastoor te Boxtel, deken en kanunnik: “Met dankbaarheid denk ik terug aan paus Franciscus, die bovenal een herder was, in het voetspoor van Jezus, met hart voor iedere mens, bijzonder voor armen en noodlijdenden. Vanuit het besef dat Gods Geest aan alle leden van het Godsvolk is gegeven, gaf hij hen een sterkere inbreng in het kerkelijk leven, door middel van het synodale proces. Zo heeft hij aan de Kerk een barmhartig en diep menselijk gezicht gegeven, waar ik God en hem dankbaar voor ben.”
Oud-notaris René van Kaam, penningmeester CRK: “In navolging van Christus deelde paus Franciscus met de zwakken, de verdrukten, de hulpbehoevenden en de allerminsten. Hij is een voorbeeld voor velen. Een icoon in de geschiedenis, immer actueel. Zijn getuigenis verdient navolging op grote schaal.”
Pim Walenkamp, leraar te Utrecht, secretaris/ voorzitter CRK: “Paus Franciscus was een inspirerende herder, een hoopvolle kerkvernieuwer en een boeiende leraar, die met zijn korte, krachtige preken en teksten de harten van mensen direct raakte, waarvoor hulde.”